6 Νοε 2009

Ποθκιάντραποι ψεύτες!

Καμιά φορά διερωτώμαι πως καταφέρνουν οι αντιομοσπονδιακοί και οι λοιποί απορριπτικοί να πείθουν ακόμα κόσμο, αφού η προσπάθεια τους για τορπιλισμό κάθε προσπάθειας για λύση, βασίζεται αποκλειστικά στο ψέμα. Δείτε πόσο απλά ο Άριστος Δαμιανού κονιορτοποιεί και διαλύει τρία από τα βασικά επιχειρήματα των "απόν θέλουν να πααν στο φούρνο, πέντε μέρες κοσσιηνίζουν"


Μήπως ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση αλλά και το ΑΚΕΛ, ακόμα και το ΔΗΣΥ, πρέπει να ανασκευάζουν συστηματικά, όσο πιο απλά αλλά και μεγαλόφωνα γίνεται, έτσι που να αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος;

Ψέματα και αλήθειες για τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία


Επειδή 32 χρόνια μετά την αποδοχή από την ελληνοκυπριακή κοινότητα της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, κάποιοι δεδηλωμένοι και μη αντιομοσπονδιακοί, σε μια προσπάθεια να πλήξουν το στόχο της ομοσπονδιακής λύσης, αντί να μιλούν τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα, παραπληροφορούν το λαό, οφείλουμε να δίνουμε καθαρές απαντήσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Το ψέμα: "Κανένα ψήφισμα δεν μιλά για διζωνική ομοσπονδία".
Η αλήθεια: Σωρεία ψηφισμάτων αναφέρονται στη μορφή, τη βάση της λύσης. Μεταξύ άλλων, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 649 του 1990 και 716 του 1991. Το 649 επί λέξη "Kαλεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν ελεύθερα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να προνοεί για την εγκαθίδρυση ομοσπονδίας, η οποία θα είναι δικοινοτική όσον αφορά τις συνταγματικές πτυχές και διζωνική όσον αφορά τις εδαφικές πτυχές, σύμφωνα με το παρόν ψήφισμα και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και να συνεργασθούν, πάνω σε ισότιμη βάση, με το Γενικό Γραμματέα για τη συμπλήρωση, σε πρώτο στάδιο και πάνω σε επείγουσα βάση, ενός περιγράμματος μιας συνολικής συμφωνίας όπως συμφωνήθηκε τον Iούνιο του 1989". Το 716 επί λέξη "Eπαναβεβαιώνει τη θέση του [Συμβουλίου Ασφαλείας] στο Kυπριακό, όπως εκφράστηκε πρόσφατα με το ψήφισμα 649 (1990) και σύμφωνα με τις Συμφωνίες Kορυφής του 1977 και 1979 μεταξύ των μερών στην Kύπρο ότι οι θεμελιώδεις αρχές για μια διευθέτηση στην Kύπρο είναι η κυριαρχία, η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής Δημοκρατίας, ο αποκλεισμός της ένωσης ολόκληρης ή μέρους της νήσου με οποιαδήποτε άλλη χώρα και ο αποκλεισμός οποιασδήποτε μορφής διχοτόμησης ή απόσχισης και η εγκαθίδρυση μιας νέας συνταγματικής διευθέτησης για την Kύπρο, η οποία θα διασφαλίζει την ευημερία και ασφάλεια της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία".


Το ψέμα: "Η διζωνικότητα προϋποθέτει εγγυημένες πλειοψηφίες".
Η αλήθεια: Αυτή ήταν η τουρκική θέση την οποία ποτέ δεν αποδεχτήκαμε. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν ισχύει. Με την επιστροφή της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, στα σπίτια και τις περιουσίες τους που θα ανήκουν στην ελληνοκυπριακή ομόσπονδη μονάδα, υπολείπονται περί τις 70 με 80 χιλιάδες πρόσφυγες. Και όλοι να ασκήσουν το δικαίωμα επιστροφής, οι Τουρκοκύπριοι ούτως ή άλλως είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι και άρα δεν τίθεται θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών και μόνιμων παρεκκλίσεων από ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ψέμα: "Ποτέ δεν δεχτήκαμε τον όρο "διζωνική ομοσπονδία".
Η αλήθεια: Υπάρχει σωρεία επίσημων τοποθετήσεων της ελληνοκυπριακής κοινότητας επί τούτου. Μεταξύ άλλων, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979, μεταξύ των Προέδρων Μακαρίου και Κυπριανού αντίστοιχα και του Ραούφ Ντενκτάς, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 επί Προεδρίας Βασιλείου, το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009 επί Προεδρίας Χριστόφια και βέβαια η κοινή δέσμευση των δύο κοινοτήτων μέσα από τη Συμφωνία του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ της 8ης Ιουλίου 2006, η οποία στο άρθρο 1 επαναβεβαιώνει τη "δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".


Η ιστορικότητα των στιγμών απαιτεί από όλους υπευθυνότητα. Όσοι αντιτίθενται στην ομοσπονδία, ας το πουν επιτέλους καθαρά και ας πάψουν να λένε ψέματα στο λαό. Μα ας γνωρίζουν ότι με τη θέση τους για καταγγελία του συμφωνημένου πλαισίου λύσης προσφέρουν άριστη υπηρεσία στην κατοχική δύναμη. Η δε αποδοχή της θέσης τους, θα οδηγήσει στο απευκταίο. Στη διαιώνιση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης. Γιατί το δίλημμα σήμερα δεν είναι μεταξύ ομοσπονδίας και "μιας καλύτερης λύσης". Το δίλημμα σήμερα είναι μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης.

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ, Νομικός - ΔιεθνολόγοςΆριστος Δαμιανού
Κωδικός άρθρου: 907197
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/11/2009, Σελίδα: 14

0 αναγνώστες σχολίασαν: