4 Μαΐ 2010

"ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ"-NICOSIA-QATAR PART III

Επ'ευκαιρίας του νέου φρούτου που θα αποκτήσει σύντομα η Λευκωσία,αναρρωτήθηκα τι να σημαίνει για τους πολιτικούς μας η αρχιτεκτονική.Μήπως σημαίνει απλά "ακόμα μιά οικοδομή" που θα αποφέρει κεφάλαια στη χώρα?Η απάντηση είναι δυστυχώς, ΝΑΙ.
Ξεχνούν τον κοινωνικό της ρόλο,αυτού που καθορίζει και αντικατοπτρίζει την εικόνα του πολιτισμού μας.Ξεχνούν την πολιτισμική διάσταση της,αυτής που μ'άλλες παραμέτρους οδηγούν ολόκληρες κοινωνίες (εφ'όσον δεν είναι "πνευματικά βεβαρημένες") σε αναδιάρθρωση των κοινωνικών ρόλων, που ρυθμίζει συμπεριφορές, που μας κάνει πιό "πολιτισμένους".
Αλήθεια,μπορεί κάποιος να μου πεί περπατώντας στις πλατείες και τους δρόμους της Ρώμης ή στους κήπους στο Παρίσι αν αυτόματα δεν επιδρά πάνω στο άτομο του αυτό που "εκπέμπουν" αυτοί οι χώροι?δηλ.αυτό που ονομάζουμε Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο.
Αρα οι χωροαισθητήριες μας αντιλήψεις καλυτερεύουν αφού βιώνοντας τέτοια περιβάλλοντα εισπράττουμε δόσεις πολιτισμού.
Στη περίπτωση του έργου απο το Κατάρ,θα μπορούσε κάποιος να πεί,αναλύοντας τουλάχιστον τα εκφραστικά στοιχεία και μορφές της προτεινόμενης,εξ'ουρανού λύσης,ότι η "αρχιτεκτονική έχει υποκατασταθεί απο μιά αυθόρμητη,πλαδαρή κτιριοδομία" για να δανειστώ τα λόγια του καθηγητή Θ.Στασινόπουλου.Προσθέτοντας,ότι πέραν του "οικονομικού οφέλους"
πάνω στο οποίο συνθηματολογεί η κυβέρνηση,τίποτε δεν θα προσφέρει στον αστικό χώρο πέραν μιάς άνευ προηγουμένου επιβάρυνσης,τόσο σε όγκο,όσο και κυκλοφοριακής συμφόρησης. Καμμιά συγκοινωνιολογική μελέτη έχει παρουσιαστεί αλλά ούτε έχει γίνει δημόσια παρουσίαση.
"Στην εμφανή προσπάθεια επιλεκτικής μίμησης " (ίδε ψευδονεοκλασσικές εισόδους και θώλοι στα δώματα) της παλιάς αρχιτεκτονικής",συνεχίζει ο καθηγητής,"απορρίπτονται οι βαθύτερες αρχές της και εφαρμόζονται οι αντίστροφες: υποκρισία,σπατάλη,πολυπλοκότητα,ευτέλεια.
Προέχει η σκηνογραφική σημειολογία της αυτόνομης μορφής,όχι η δημιουργία χώρων στο δεδομένο περιβάλλον.Η δομική ύλη υποτάσσεται στο κάθε καπρίτσιο" (νεοκυπριακοκαταριανό μοντέλο) "και δεν επιτάσσει πλέον τους κανόνες της".
Θα παραμείνω στην πιό σημαντική λέξη-κλειδί των γραφόμενων του καθηγητή,"την σκηνογραφία".
Στη προσπάθεια εντυπωσιασμού των εκπροσώπων της κυβέρνησης,οι Καταρ-ιανοί προβάλλουν με ψευδεπίγραφο τρόπο το ελληνικό δήθεν στοιχείο,ξεγελώντας με ταχυδακτυλουργικό τρόπο τον οποιονδήποτε αγνοεί τον ρόλο της αρχιτεκτονικής.(Ιδε φάτσες των πολιτικών μας στη τηλεόραση που γυρόφερναν το πρόπλασμα).
Δυστυχώς ένα επι πλέον αχρείαστο και άχρηστο κτιριακό συγκρότημα έρχεται να προστεθεί "της κτιριοδομικής ασυδοσίας",Θ.Στασινόπουλος, που χαρακτηρίζει τους δομημένους μας αστικούς χώρους και όχι μόνο.Το οικοδομικό μπάχαλο συνεχίζεται με έργα ,τώρα χλιδής,που θα "σώσουν" την οικονομία μας και θα ψηλώσει στα γείσα της ματαιόδοξης ζωής μας...την σημαία του Κατάρ.ΚΑΤΑΡ-ΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!

1 αναγνώστες σχολίασαν:

Αντρέας Φράγκος είπε...

Αγαπητέ koutso, έχω την πεποίθηση οτι κάποτε θα έχει την ίδια τύχη με το άγαλμα του Μακαρίου στην αρχιεπισκοπή. Το κρίμα είναι οτι αυτό το κάποτε θα αργήσει.