26 Απρ 2010

NICOSIA -QATAR PART III

ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ


ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟ ΑΡΑΒΟΥΡΓΗΜΑ

Ο θρήνος της Περσεφόνης

Η συγκροτημένη πολιτεία ετοιμάζεται με συνοπτικές διαδικασίες να επιτελέσει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της αισθητικής του τοπίου, της λειτουργικότητας της πόλης, της κοινωνικής συνοχής και υγείας και της χρηστής διοίκησης. Προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια κα επενδύσεις και προσφέροντας κρατική γη, προχωρεί στην κατασκευή έργου τεραστίων διαστάσεων στην είσοδο της Λευκωσίας, στο οποίο θα μπαινοβγαίνουν καθημερινά πολλές χιλιάδες επισκέπτες, εργαζόμενοι, πολίτες αυτής της χώρας και ξένοι. Με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα φυσικά, μιας και δεν έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες.

Μια πρώτη γεύση από το αραβούργημα πήραμε από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες.

Και προκειμένου να μην χάσουμε το κελεπούρι, τώρα που αδειάσαμε τα ταμεία, το έργο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και με συνοπτικές διαδικασίες. Και έστω και αν εμπλέκονται δύο δήμοι λέει, γεγονός που πιθανόν να δυσχεράνει τα πράματα, οι άδειες θα εκδοθούν γρήγορα για να προχωρήσει το έργο. Που σημαίνει, χωρίς μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Χωρίς κοινωνιολογική μελέτη, χωρίς συγκοινωνιακή μελέτη.

Το έργο αποφασίστηκε να γίνει χωρίς να γνωρίζουμε τους ακριβείς όρους επιτέλεσης του, αλλά ούτε και την έκταση του. Το σίγουρο είναι πως σε πρώτο στάδιο θα φαγωθεί η γειτνιάζουσα τεχνική σχολή. Στην συνέχεια, και αφού θα προκληθεί κυκλοφοριακό έμφρακτο στην είσοδο της πρωτεύουσας, αφού αποκλεισθεί το Πανεπιστήμιο, αφού αχρηστευθεί η όποια ανακούφιση θα προσφέρουν οι τρεις υπό κατασκευήν λωρίδες εισόδου-εξόδου στην Λευκωσία, μετά που θυσιάστηκαν χιλιάδες δένδρα, αφού «θρομβωθούν» και οι προσβάσεις στα νοσοκομεία και στο κέντρο της πόλης , τότε θα καταστεί ορατός ο κίνδυνος για το άλσος του Πανεπιστημίου, για το ίδιο το Πανεπιστήμιο και για το Διανέλλειο Σχολείο. Ένας κίνδυνος θανάσιμος.
Εγώ δεν λέω να μην γίνει το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Κατάρ. . Να γίνει κι ας γίνουν κι άλλα χίλια αφού καταφέραμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις. Αλλά η συγκροτημένη πολιτεία οφείλει να σέβεται τους νόμους της. Πρέπει πρώτα να γίνουν οι μελέτες στις οποίες αναφέρθηκα. Και να γίνουν σεβαστά τα πορίσματα τους. Να μην επαναληφθεί το λάθος των ανισόπεδων κόμβων της Λεμεσού, του ΤΕΠΑΚ , των «αναπτύξεων» κοντά στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, του αυτοκινητόδρομου, του αεροδρομίου που κατέστρεψε τον υγροβιότοπο της Αλυκής, του Ογκολογικού Κέντρου . Η σπουδή όμως και τα όσα ανακοινώνονται, με πείθουν ότι θα ακολουθηθεί η πεπατημένη.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει τις συμφωνίες που υπέγραψε στην δημοσιότητα για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Το υπουργείο και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος καθώς και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλή, οφείλουν να τοποθετηθούν πάραυτα. Το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι Δήμαρχοι Λευκωσίας και Αγλαντζιάς. Και κυρίως οι πολίτες. Τώρα. Και όχι εκ των υστέρων. Όχι όταν η αδηφάγος και αυθαίρετη πολιτεία θα έχει ολοκληρώσει ένα ακόμα έγκλημα .
Καταθέτω την άποψη μου έστω και αν γνωρίζω πως οι αγύρτες που λαθροβιούν στις παρυφές του πολιτικού αμοραλισμού θα βγουν αύριο να με κατηγορούν ότι είμαι εναντίον της συμφωνίας και της ανάπτυξης και της προόδου και των θέσεων εργασίας κλπ. Όπως έπραξαν και πράττουν αναφορικά με την στάση μου για τους κόμβους, το ΤΕΠΑΚ, το Ογκολογικό και το αεροδρόμιο. Αδιαφορώ. Διότι γνώμονας μου δεν είναι ο λαϊκισμός και οι πολιτικές σκοπιμότητες αλλά το συμφέρον του τόπου.

1 αναγνώστες σχολίασαν:

koutso είπε...

Διαφωνώ μαζύ σου Ελένη σε ένα σημείο.Κανένας ξένος πλούσιος με αισθητική του κούλουφου δικαιούται να μου αλλάξει το ουρανό μου και μάλιστα με υπογραφή της κυβέρνησης,όταν μάλιστα το μοντέλο που σερβίρουν όλοι τούτοι οι Εμίρηδες τόσα χρόνια είναι μιάς τόσο υποβαθμισμένης αισθητικής που φτάνει στα όρια του κιτσαριού.Παραπάνω δεν υπάρχει.Ενα κουρελούργημα άχρηστο.Τζιμάστε ούλλοι σας?Που ήταν ο νούς σας πριν τις υπογραφές?Το πουλλί επέτασεν.Αυτό είναι εξευτελισμός της πατρίδας.Υποκλήθηκαν όλοι τους στα πετροδολλάρια.Θέλουν παίξιμο,στον τοίχο.