3 Δεκ 2009

Έγιανε...

Αναδημοσίευση χωρίς σχόλια.Είμαστε τελικά ένας τόπος ο οποίος ψάχνει πραγματικά τη συμβίωση και τη μόνιμη ειρήνη, ή έχουμε εθιστεί περισσότερο στη σύγκρουση και την εχθρότητα; Είμαστε ένας λαός που αναζητεί την ελπίδα και αναδεικνύουμε όλα όσα μπορούν να τη στηρίξουν, ή επιλέγουμε την καχυποψία η οποία καταντά μιζέρια;


Την περασμένη Δευτέρα όλα τα τηλεοπτικά κανάλια πήγαν να καλύψουν τη λειτουργία στον εορτάζοντα ναό του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα. Και αυτή τη φορά, όλα ήταν σχεδόν ίδια. Οι Τούρκοι «αστυνομικοί», οι έλεγχοι, οι Τουρκοκύπριοι πλανοδιοπώλες, η πικρία και η συγκίνηση των προσκυνητών. Όλα ήταν -σχεδόν- τα ίδια. Και λέμε «σχεδόν», γιατί σε μια γωνιά τα τηλεοπτικά συνεργεία εντόπισαν μιαν οικογένεια Τουρκοκυπρίων η οποία πήγε να προσκυνήσει τον Απόστολο Ανδρέα! «Είχαμε άρρωστο τον μιτσή, τον τάξαμε στον άγιο τζι΄ έγιανε. Γι΄ αυτό ήρταμε»... Κάπως έτσι τα είπε ο ηλικιωμένος κύριος που μίλησε στις κάμερες. Κείνη τη στιγμή, όποιαν αφετηρία κι αν έχουν οι απόψεις σου, δεν μπορείς παρά να συγκλονιστείς από την αναπάντεχη αυτή δήλωση. Ένας Τουρκοκύπριος δήλωνε ότι έταξε τον δικό του άνθρωπο, στον δικό μας άγιο. Ένας Τουρκοκύπριος πίστεψε ότι ο δικός μας άγιος, έγιανε τον δικό του άνθρωπο. Γι΄ αυτό και πήγε εκεί, με όλη την οικογένειά του, για να ευχαριστήσει και να τιμήσει τον άγιό μας.


Αν αυτό το περιστατικό δεν συνιστά μια χαραμάδα ελπίδας για το τι πραγματικά μπορεί να συμβεί σε αυτό τον τόπο αν καταφέρουμε κάποτε εμείς οι άνθρωποι να παραμερίσουμε τα παιχνίδια όλων των εξουσιών, τότε τι συνιστά; Αν αυτό το περιστατικό δεν δείχνει ότι πολλά πράγματα είναι λιγότερο μαύρα απ΄ όσο μας τα παρουσιάζουν, τότε τι δείχνει; Κι αν, σε τελική ανάλυση, ο αισιόδοξος άνθρωπος δεν αρπάζεται από αυτά τα μικρά και ανθρώπινα για να προχωρήσει, τι περιμένει; Να τον σώσουν οι πάσης φύσεως απατεώνες της κάθε εξουσίας που το πρώτο και μόνο πράγμα που σκέφτονται είναι το τομάρι τους;


Κι όμως, στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο περιστατικό πέρασε στα ψιλά και αφού προηγήθηκαν όλα όσα εδώ και χρόνια έμαθαν να λένε οι δημοσιογράφοι. Σιγά μην αναδείκνυαν ένα θέμα που συνειρμικά έστω παραπέμπει στη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης σε αυτό τον τόπο.


Η ουσία παραμένει μία: Ο Τουρκοκύπριος και η οικογένειά του πήγαν στον Απόστολο Ανδρέα για να τον ευχαριστήσουν που έγιανε το παιδί τους. Κι ίσως η επόμενη ευχή στον άγιο είναι... να γιάνει κι όλους εμάς.

Κωδικός άρθρου: 913043

ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/12/2009, Σελίδα: 6

0 αναγνώστες σχολίασαν: