27 Ιουλ 2009

Λογοκρίνουν το σκηνοθέτη του "Ζ"


Ο Καραμανλής λογοκρίνει το σκηνοθέτη του "Ζ"
tvxs.gr
46 χρόνια μετά την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και 35 από την πτώση της χούντας, η κυβέρνηση αποφάσισε να λογοκρίνει τον σκηνοθέτη του «Ζ» Κώστα Γαβρά, για να ικανοποιήσει την... ιεραρχία της ορθόδοξης εκκλησίας!


Την «πέτρα του σκανδάλου» αποτέλεσαν σκηνές από ένα βίντεο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, το οποίο αποτελεί τμήμα μιας ταινίας, συνολικής διάρκειας 13 λεπτών, η οποία προβάλλεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και παρουσιάζει την ιστορία των κτιρίων του Ιερού Βράχου. Στο επίμαχο βίντεο εμφανίζονται ανδρικές φιγούρες που σφυροκοπούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και οι οποίες κατά την Εκκλησία της Ελλάδας παραπέμπουν σε ορθόδοξους ιερείς. Η εν λόγω εικόνα συνοδεύεται από ένα ακουστικό μήνυμα που αναφέρει τα ακόλουθα ιστορικά στοιχεία: «Οι νέες αντιλήψεις για την τέχνη που επικράτησαν κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, οδήγησαν στην καταστροφή πολλών έργων τέχνης σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο».

Αν και το γεγονός της καταστροφής αρχαίων γλυπτών από μέλη της παλαιοχριστιανικής κοινωνίας είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο, η Εκκλησία της Ελλάδος αντέδρασε στην προβολή αυτής της «σκηνής» στο βίντεο του Γαβρά, μέσα στη γυάλινη αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης.Απαίτησε μάλιστα από το Υπουργείο Πολιτισμού να λογοκρίνει τον κ.Γαβρά και να «κόψει» τις σκηνές που αναφέρονται στα «σκοτεινά» αυτά σημεία της ιστορίας.

Επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Βήμα» και «Ελευθεροτυπία», τόσο ο υπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην αφαίρεση των συγκεκριμένων σκηνών, με το σκεπτικό ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα πρέπει «να λειτουργεί ενοποιητικά χωρίς να υπάρχουν παρερμηνείες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», ο κ.Παντερμαλής επιβεβαίωσε ότι θα αφαιρεθεί το κομμάτι που δείχνει να ανεβαίνουν χριστιανοί σε σκάλα πάνω στο μνημείο και να καταστρέφουν τις μετόπες, ωστόσο θα παραμείνει αυτούσιο το κείμενο που αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα. Ο λόγος που ανέφερε ο κ.Παντερμαλής είναι ότι «κάποιους αυτή η σκηνή τους ενόχλησε», «όπως κάποιους άλλους μπορεί να ενοχλήσει μια μαγική σφαίρα που εκθέτουμε, η οποία βρέθηκε στις υπώρειες της Ακρόπολης».
Λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, το «ψαλίδισμα» που έγινε στη 13 λεπτών ταινία του , η οποία προβάλλεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το σημείο της ταινίας που «ενόχλησε» ήταν η σκηνή που εμφανίζονται ανδρικές φιγούρες να σφυροκοπούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και οι οποίες παραπέμπουν σε ορθόδοξους ιερείς.

Γαβράς:«Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει από τις μικρότητες»
Ο Κώστα Γαβράς από το Παρίσι δήλωσε :«Βρίσκω πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα, μια χώρα που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που συνέβη: το να υποκύψει δηλαδή η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να προβεί σε αυτήν την πράξη παρέμβασης σ' ένα φιλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα. Ό,τι απεικονίζεται σε αυτό το μικρό φίλμ είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αναφέρεται στις καταστροφές που έχει υποστεί ανά τους αιώνες το μνημείο, από τους ανθρώπους. Οι πρώτοι χριστιανοί έκαναν αρκετές καταστροφές στα μνημεία και στα γλυπτά για διάφορους λόγους, ορισμένες φορές επειδή απλώς τους είχε σκανδαλίσει η γύμνια των αγαλμάτων.

Η ιδέα του φιλμ ήταν να διατρέξουμε τις καταστροφές που έχει υποστεί το μνημείο από το ανθρώπινο χέρι για να φτάσουμε και στη μέγιστη καταστροφική πράξη του Ελγιν. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε, άλλωστε, το μνημείο ήταν από τους ανθρώπους. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι καταστροφικές παρεμβάσεις ίσως η Ακρόπολη να είχε παραμείνει όπως ήταν στην εποχή του Περικλή, πριν από 2.500 χρόνια. Οσο για τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας, δεν με ξαφνιάζουν. Η Εκκλησία αρνείται πάντοτε την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει απ' όλες αυτές τις μικρότητες... Λυπάμαι πολύ!»

6 αναγνώστες σχολίασαν:

rose είπε...

ο κ Γαβράς ζει στο ΠΑρίσι όπου η κάθε νέα κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ορκιστεί μπροστά στην ηγεσία της εκκλησία για να λάβει εντολή να κυβερνήσει. Μάλιστα και μετά αναρωτιέται για μικρότητες ή για την Ελλάδα του σήμερα

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Η γλώσσα και ειδικώτερα η καλλιτεχνική δεν σηκώνει ψαλλίδισμα, αυτα είναι φασιστικές νοοτροπίες. Ούτε καν βρισιές δεν χρειάζεται να ελέγχονται.

ΔemΩΝ είπε...

Το που ορκίζεται κανείς λίγο έχει να κάνει με το τι καπνό φουμάρει. Κι ο Χίτλερ δεν χρειάστηκε να ορκιστεί μπροστά στην ηγεσία της εκκλησίας του, ούτε και ο Μπους φυσικά, αλλά αυτό δεν έκανε ούτε την κοινωνία, ούτε το κράτος τους καλύτερο.

Η πράξη αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι μια ακόμα από τις επιταγές που εξαργυρώνει η συγκεκριμένη κυβέρνηση για τη στήριξή της από την εκκλησία. Και φυσικά, ο κατά τα άλλα αγαπητός Γραβράς έλληνας είναι, έπρεπε κάπως να γνωρίζει από ποιους τσεπώνει τα φράγκα για το ντοκυμαντερ - αυτοί δεν ήταν που τον έδιωξαν από την Ελλάδα; Αυτοί δεν κυνήγησαν δεκαετίες ολόκληρες κάθε ελεύθερο πνεύμα στην Τέχνη;

Είναι ντροπή αυτή πράξη της ελληνικής πολιτειας. Αλλά όχι και κεραυνός εν αιθρία...

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΡΕ!ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Ανώνυμος είπε...

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/07/blog-post_6320.html

Θανάσης είπε...

Εγώ πιστεύω ότι εξαρχής κακώς ανατέθηκε στον Γαβρά το ντοκιμαντέρ. Ο άνθρωπος είναι γνωστός φανατκός.Το γεγονός ότι γύρισε κάποιες καλές ταινίες δεν τον νομιμοποιεί να δημιουργεί ανύπαρκτα ζητήματα!Επέλεξε το γνωστό αριστερίστικο μοτίβο να επιτεθεί στην εκκλησία ακαιρα!
Και κάτι τελευταίο...σας βλέπω μερικούς πολύ αγχωμένους για δήθεν ανελευθερίες στην Ελλάδα. Να ξέρετε ότι εδώ έχουμε καταλάβει την καταστροφικότητα των αριστερών/σοσιαλιστικών ιδεών σε κοινωνικό επίπεδο!Η κοινή γνώμη επιδοκιμάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης!