6 Ιουλ 2009

"Αυστηρότερο πλαίσιο για την ανωνυμία στο Διαδίκτυο;"


(Το σκίτσο είναι από το scienceblogs)
Το θέμα της ανωνυμίας των bloggers έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων ουκ ολίγες φορές.Για τους υποστηρικτές αυτό αποτελεί δικαίωμα.Για όσους έχουν αντίθετη άποψη "η ανωνυμία δεν μπορεί να δικαιολογεί υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις".
Δείτε τι αναφέρει η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά:

Αυστηρότερο πλαίσιο για την ανωνυμία στο Διαδίκτυο

Της Φωτεινής Kαλλίρη

Η τελευταία γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Σανιδά, μία ημέρα πριν αποχωρήσει από τη θέση του, ανοίγει τον δρόμο για ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα ζητήματα της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το πολυσέλιδo εισαγγελικό έγγραφο, είναι εφικτό να εντοπίζονται και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη ανώνυμοι bloggers, εφόσον έχουν τελέσει οποιοδήποτε έγκλημα, ακόμη και για το πλημμέλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, που διαπράττεται μέσω του Διαδικτύου. Τα στοιχεία τους θα γνωστοποιούνται στις εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές από τον ΟΤΕ και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν θα απαιτείται προηγουμένως άδεια από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Στη γνωμοδότηση, με την οποία δίνεται απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισημαίνεται ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει ούτε «την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου» ούτε «τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμα και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως, διάρκεια συνδιάλεξης)».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο πάροχος είναι υποχρεωμένος να παραδώσει στις δικαστικές αρχές τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το «ύποπτο» ηλεκτρονικό ίχνος. Ετσι, οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, αλλά και τα δικαστήρια, ύστερα από μήνυση που θα τους υποβάλλεται, έχουν δικαίωμα να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας, μέσω του Διαδικτύου, τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξης. Η ΑΔΑΕ δεν νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει αν είναι σύννομες οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων για άρση του απορρήτου ούτε να ελέγξει τους παρόχους επικοινωνίας. Γίνεται επιπλέον σαφές ότι «εφόσον οι εισαγγελικές αρχές κρίνουν ότι συντρέχει λόγος άρσεως του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας και ζητούν σχετικά στοιχεία από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας (ΟΤΕ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) αυτοί οφείλουν να τα παραδίδουν χωρίς να δύνανται να αρνηθούν την παράδοση των στοιχείων, επειδή κατά την κρίση τους το αίτημα δεν είναι σύννομο.

Πηγή:Καθημερινή,30-6-2009

4 αναγνώστες σχολίασαν:

ρίτσα είπε...

εγώ βρίσκω το λογικό, δηλαδή αν εμένα αρέσκει μου να κατηγορώ ή να κλέβω φορώντας μια κουκούλα, σημαίνει ότι οι άλλοι πρέπει να το δεχτούν τούτο;

Lexi_penitas είπε...

O εισαγγελέας μετέτρεψε τη λογική σε νόμο. Αχρείαστο θα έλεγε κανείς, αλλά δυστυχώς η ανωνυμία του διαδικτύου δίνει καταφύγιο σε κάθε λογής υβριστές και συκοφάντες. Το έχουμε δει πάμπολλες φορές μέσα από τα μπλογκς.

osr είπε...

οκ ρίτσα και λέξη (ανώνυμοι)

γιατί δεν μοιράζεστε τα στοιχεία σας με μας τότε

όνομα επώνυμο
πατρώνυμο, μητρόνυμο

που μένεις
τι δουλειά κάνεις
με ποιους μιλάς
τι λέτε με αυτούς που μιλάς (λεπτομέρειες)

ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεσαι
κλπ κλπ

ο σανιδάς έχει εκδώσει ένα πλήρες αντινομικό πόρισμα που δεν βρίσκει έρεισμα ούτε καν στην λογική

το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου!!!!!!!!!!!!!!!!!1


τι λέει ο΄τύπος!!!!

σχήμα οξύμωρο τουλάχιστον, η επικοινωνία δεν είναι επικοινωνία

έχουν ξεφύγει τελείως

οκ για την ρίτσα καταλαβαίνω λόγω ηλικίας κλπ δεν είναι ακόμα πονηρεμένη

αλλά εσύ ρε λέξη είσαι έτοιμος να δεκτείς ότιδήποτε σου σερβίρουν

ακόμα και ΄το ότι ο μουσαβί είναι η "ρεαλιστική μετριοπαθής λύση"

λίγη κριτική σκέψη με επιχειρήματα δεν βλάπτει

Eva Neocleous είπε...

"Βόμβα στις δημοκρατικές ελευθερίες η γνωμοδότηση Σανιδά για τα blogs και τα κινητά"
Δείτε στο http://www.tvxs.gr/v15316 τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Ελλάδα.