22 Ιουν 2009

Αυτή κι αν είναι δημοσιογραφία!

Η φαντασία στη δημοσιογραφία

Τρεις ελληνικές εφημερίδες παρουσίασαν χθες (21-6-2009) την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και την παρουσία του στην τελετή των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης!

Βήμα:"Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα"
http://www.tvxs.gr/v14703

Έθνος και Ελευθεροτυπία στη μάχη της ενημέρωσης

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους»:


"Η υποδοχή του κ. Ερντογάν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού το 2004, όταν ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του θεωρούσαν ειλικρινείς τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του κ. Ερντογάν για... άρση του casus belli και για σύντομη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ανταλλάγματα
Πέντε χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καν μια στοιχειώδης συμβολική κίνηση σε σχέση με τη Χάλκη (που δεν αφορά μάλιστα τις διμερείς σχέσεις), αλλά πλέον και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, η Άγκυρα, δια του κ. Ερντογάν, ζητά σημαντικά ανταλλάγματα στη Θράκη προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Σχολή".

http://www.tvxs.gr/v14713

Ελευθεροτυπία

3 αναγνώστες σχολίασαν:

Eva Neocleous είπε...

Και η απολογία...

«Το Βήμα» ζητά συγγνώμη από τους αναγνώστες του
ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ,Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Αγαπητοί αναγνώστες,

Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21.6.2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα. Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Έτσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση...

Αυτή η πρακτική οδηγεί σε γκάφες, όπως η τελευταία του «Βήματος» δεν χρειάζεται να αναφερθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις διότι αυτά τα γεγονότα ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογίες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο «Βήμα online» που παρουσιάζει την ειδησεογραφία από λεπτό προς λεπτό ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας. Φυσικά δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε.

Οπωσδήποτε «Το Βήμα» έλαβε τα μέτρα που απαιτούνται για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, για το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες του.
Σταύρος Π. Ψυχάρης
Διευθυντής

Αντρέας Φράγκος είπε...

Είναι αυτό που λέμε "έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση" :)

osr είπε...

αγαπητή Εύα είναι γνωστός ο ρόλος των δημοσιοκάφρων παπαγαλακίων της εξουσίας των βιομηχάνων εν γένει

θυμάσαι πριν λίγους μήνες ενώ συνεχιζόταν η εξέγερση στην Αθήνα για την δολοφονία του μικρού Αλέξη την αλλοίωση του βίντεου της δολοφονίας;

http://osr55.wordpress.com/2008/12/31/