5 Απρ 2009

Όχι στην Αστυνομική Βία...

Σάββατο, 11 Απριλίου 2009, 4 μ.μ. Λεμεσός(Ανατολικό άκρο του μόλου)

Μπροστά στην αστυνομική βία αντιτάσσουμε τον πολιτισμό!
Να είσαι εκεί!
Κίνηση Πολιτών Λεμεσού.Στηρίζει η ALERT

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μια φορά τζι’ έναν τζιαιρόν είσιεν μια πολιτείαν ήσυχη που ούλλα ετζυλούσασιν καλά. Που κάτω που την τέντα του καφέ, εκαθούμαστουν παρέα τζιαι επερνούσαμεν ωραία. Όμως μιαν ημέραν εκαταλάβαμεν ότι επεριπαίζαν μας. Πίσω που την ράσιην μας εκάμνασιν τα δικά τους. Ποιοι; Τζείνοι που εβάλαμεν εμείς τζιαμέ να μας προστατεύκουν, τζείνοι που τους πληρώνουμεν εμείς κάθε μήνα που το υστέρημάν μας.

Αποφασίσαμεν ν΄αντιδράσουμεν μιαν ημέραν που δεν επήαινεν άλλο τζιαί εσηκωστήκαμεν που τον καναπέν. Είδαμεν που την τηλεόραση, 10 αστυνομικούς να βασανίζουν με βίτσιον πολλύν δκυο συνανθρώπους μας. Οι εικόνες αθθύμισαν μας δικτατορίαν. Επεριμέναμεν να τους κάτσουν μέσα φυλακήν τούτους τους εγκληματίες, αλλά αθωώσαν τους 3 χρόνια μετά!!! ΓΙΑΤΙ; Γιατί τούτοι που τους ψηφίζουμεν τζιαί τους πληρώνουμεν για να μας προστατεύκουν τζιαι να μας εκπροσωπούν, δεν κάμνουν το καθήκον τους; Αντίθετα μιαν ζωην καλύφκουν το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Η μια κατάχρηση μετά την άλλην. Επονηρευτήκαμεν…Καλούμεν ούλλους τους δημοκρατικούς πολίτες να αντιδράσουν για να σηκώσει το ανάστημάν της η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα να νικήσουν τον σκοταδισμό τζιαι το παρασκήνιο, τες παρατυπίες, το μέσον, την «σήψιν και την διαφθοράν» του συστήματος...Ο Κύπριος πολίτης με μιαν φωνήν, απαιτεί δικαίωση, απαιτεί κάθαρση, απαιτεί θεσμούς που να εμπιστεύεται τζιαι να τον υπηρετούν, όπως πρέπει σε μιαν Δημοκρατίαν . Εμείς αντιτάσσουμε τον πολιτισμό τζιαί τη γιορτή στη βία της αστυνομίας, στην ψυχολογική βία των θεσμών που μας γύρισαν την πλάτη και απλά δεν μας τιμούν.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-04-2009.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΜΟΛΟΥ ΣΤΙΣ 4ΜΜ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ, ΟΛΟΙ OI ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ALERT.




2 αναγνώστες σχολίασαν:

Λεμέσια είπε...

Από τη σημερινή "Αλήθεια".

***

Η Alert σφυρίζει κατά της αστυνομικής τρομοκρατίας

Μια ομάδα πολιτών μέσα σε δύο εβδομάδες κατάφερε να αφυπνίσει την Κύπρο

Δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές, δημοσιογράφοι εντάχθηκαν στην Κίνηση Πολιτών Alert
Μια ομάδα σε «ετοιμότητα» αυτό άλλωστε λέει και το όνομα της νεοσύστατης Κίνησης Πολιτών Alert που συστάθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου στα σκαλιά της Φανερωμένης, όταν εκατοντάδες πολίτες συνεχίζοντας τις αντιδράσεις στην αθωωτική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση των 10 αστυνομικών που ξυλοφόρτωσαν και κακοποίησαν 2 φοιτητές το Δεκέμβριο του 2005.
«Μέσα από μια πραγματικά αυθόρμητη συζήτηση συμπολίτες μας με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, νεολαίοι, καθηγητές πανεπιστημίων, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, δικηγόροι ονομάστηκαν σε κίνηση πολιτών Alert με σύμβολο τους τη σφυρίχτρα», λέει η Στέφανη Πολυκάρπου μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.
Η «Αλήθεια» συνάντησε μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Πολιτών Alert τους Στέφανη Πολυκάρπου, Σταύρος Τομπάζος, Δημήτρης Συμεωνίδης.

-Πώς αισθάνεστε από την μεγάλη και άμεση κινητοποίηση των πολιτών στο κάλεσμα σας για τις εκδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του κακουργιοδικείου για τους δύο φοιτητές που ξυλοκοπήθηκαν από δέκα αστυνομικούς;
-Η πολυσυλλεκτικότητα που χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών Alert μέχρι τώρα είναι πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα, και ελπιδοφόρα για το μέλλον. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι είναι καιρός να κάνουν γνωστή την απογοήτευση και την ανησυχία που για καιρό τώρα τους προκαλούν κάποιοι θεσμοί στους οποίους θα ήθελαν να προσδίδουν κύρος και εντιμότητα. Η Κίνηση Πολιτών Alert ελπίζει να διατηρήσει αυτή τη δυναμική για να επαναφέρει τους θεσμούς πιο κοντά στο φυσικό δίκαιο και την κοινή λογική.

-Τι πρεσβεύει η Κίνηση πολιτών «Alert»;
-Η Κίνηση Πολιτών Alert αγωνίζεται κατά της αστυνομικής τρομοκρατίας και της συγκάλυψης της από τα δικαστήρια. Η αστυνομική βία κατά των δύο φοιτητών και η αθώωση των θυτών δεν είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Υπάρχει σωρεία όμοιων περιστατικών και ήδη λαμβανουμε αρκετές μαρτυρίες από πλήθος κόσμου για παρόμοιες περιπτώσεις.
Ο μοναδικός τρόπος να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα και δημοκρατικά μας δικαιώματα είναι η αντίσταση σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και αδικίας στη χώρα μας με μαζικές κινητοποιήσεις. Η γενική κατακραυγή και η δράση της Κίνησης Πολιτών Alert κατά της αθώωσης των δέκα αστυνομικών-βασανιστών είχαν ήδη το πρώτο απτό αποτέλεσμα: τη συνέχιση της διαθεσιμότητας των δέκα.

-Ποια είναι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής;
-Ο ρόλος της Συντονιστικής Επιτροπής είναι καθαρά πρακτικός. Δεν έχουμε μέλη με την κλασσική ερμηνεία του όρου. Δεν υπάρχουν ούτε ηγεσίες ούτε πρωτόκολλα. Απλά κάποιοι ανέλαβαν τον συντονισμό των δράσεων, την καταγραφή των εισηγήσεων, την έκδοση των Δελτίων Τύπου, την αποστολή των ανακοινώσεων. Στα άτομα συμπεριλαμβάνονται φοιτητές, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, bloggers, άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους και με διαφορετικές ιδεολογίες.

-Ποια μηνύματα θέλετε να μεταφέρετε στον κόσμο;
-Τα μηνύματα μας είναι απλά και τα συμμερίζεται η τεράστια πλειοψηφία του κοινού. Όλοι οι θεσμοί είναι εκεί για να εξυπηρετούν και να προστατεύουν τους πολίτες, όχι για να τον τρομοκρατούν και να προσβάλλουν τη νοημοσύνη και το περί δικαίου αίσθημα τους. Οι θεσμοί στελεχώνονται απο άτομα που δεν μπορούν να θεωρούν ότι είναι υπεράνω κριτικής και πρέπει για να επιτελούν σωστά το έργο τους να έχουν την κατάλληλη αγωγή και συνεχή έλεγχο. Κανένας, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστών, δεν βρίσκεται υπεράνω κριτικής και μόνο εάν διεκδικούν το αλάθητο μπορούν να αντιμετωπίζουν την κριτική ως επίθεση ή υπονόμευση της δημοκρατίας. Ο πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να κρίνει τους θεσμούς και να τους επαναφέρει στην τάξη όταν αυτοί δεν υπηρετούν πλέον σωστά το σκοπό τους. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για να μην επιτρέπουμε η εξουσία που συγκεντρώνεται σε κάποια πρόσωπα να γίνεται αντικείμενο κατάχρησης.

-Οι πολίτες της Κύπρου, πιστεύετε ότι είναι απαθείς μπροστά σε όλα αυτά που βλέπουμε να διαδραματίζονται στην κοινωνία μας;
-Οι Κύπριοι δεν είναι απαθείς και η καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο δείχνει ξεκάθαρα ότι αισθάνονται πολύ έντονα για την φτωχή εικόνα που παρουσιάζουν κάποιοι θεσμοί. Ίσως η εκπαίδευση και η κουλτούρα μας είναι τέτοια που να δεν προωθεί την κριτική σκέψη και την ατομική δράση, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα άτομα που τους αποτελούν. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανάγκη να μεταφερθεί και στην Κύπρο η μαχητικότητα που διακρίνει όλους τους πολίτες της Ευρώπης και η διάθεση διεκδίκησης μιας καλύτερης πολιτείας μέσα από τις προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών.

-Πώς τοποθετήστε για το θέμα της απόφασης του κακουργιοδικείου;
-Η θέση της Κίνησης Πολιτών Alert είναι πως η απόφαση είναι απαράδεκτη και φανερώνει την ανησυχητική αδυναμία των δικαστηρίων να προστατεύσουν τον απλό πολίτη από την αστυνομική αυθαιρεσία. Συμφωνούμε με τις διαπιστώσεις δημοσίων προσώπων, φορέων και οργανώσεων, καθώς και της Νομικής Υπηρεσίας, ότι η απόφαση του δικαστηρίου υπονομεύει τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας και καταρρακώνει κάθε έννοια δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι με αυτή την απόφαση η αστυνομική βία αποκτά νομικό έρεισμα και ενθαρρύνεται η συμπεριφορά ένστολων βασανιστών.

-Πώς αισθάνεστε που πέραν των 14000 ατόμων έχουν γίνει μέλη στο facebook ενάντια στην απόφαση του Κακουργιοδικείου;
-Ο τεράστιος αριθμός των ατόμων που έγιναν μέλη στη συγκεκριμένη ομάδα στο Facebook επιβεβαιώνει την καθολική συμφωνία του κόσμου με τις θέσεις της Κίνησης Πολιτών Alert. Ιδιαίτερα οι νεαρές ηλικιακές ομάδες, που έχουν πιο ευρεία πρόσβαση στην τεχνολογία και το διαδίκτυο δείχνουν με αυτό τον τρόπο τη στήριξη τους και τη διάθεση τους να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βελτιώσουμε τα προβλήματα που σπρώχνουν την κοινωνία μας προς τα πίσω. Ελπίζουμε ότι μέσα από τη δράση της Κίνησης Πολιτών Alert θα πεισθούν ότι αξίζει να απαιτούμε σεβασμό προς τα δικαιώματα του πολίτη και ότι η μαζική αντίδραση στην αυθαιρεσία δεν είναι μάταιη και μπορεί να βελτιώσει με άμεσο τρόπο την ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη.

-Μετά την έφεση σκοπεύετε να προβείτε και σε άλλα δυναμικά μέτρα;
-Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας έγιναν διαδοχικές συνελεύσεις πολιτών σε Πάφο, Λαρνακα, Λεμεσό και Λευκωσία στις οποίες οι πολίτες που είναι Alert εξέθεσαν τις απόψεις και τις ιδέες τους για τις μελλοντικές δραστηριότητες της Κίνησης. Αυτές συμπεριλαμβάνουν πρωτότυπες εκδηλώσεις, μαζικές κινητοποιήσεις και πολιτισμικές δραστηριότητες, καθώς και πιο συγκεκριμένες ενέργειες για να μάθει ο πολίτης να κρίνει και να αντιδρά ενάντια σε κάθε μορφής θεσμική αυθαιρεσία.

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Daskalos anentaxtos είπε...

Η ALERT εκατάφερε να κινητοποιήσει τον τύπο και τα ΜΜΕ. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το ποτάμι δε γυρίζει πίσω!