28 Απρ 2010

Ποινικοποίηση της στάθμευσης σε χώρους αναπήρων

Αφού δεν καταλαβαίνουμε με το καλό και δεν συνειδητοποιούμε οτι αποτελεί ύψιστη γαουροσύνη να σταθμεύουμε το αυτοκίνητο μας σε χώρους αναπήρων, τότε να γίνει με το κακό. Να ποινικοποιηθεί η στάθμευση σε χώρους αναπήρων τώρα.

Όποιο αυτοκίνητο βλέπετε που παρκάρει σε χώρους αναπήρων να το βγάζετε φωτογραφία και να μου το στέλλετε να το δημοσιεύουμε.

Και δεν είναι μόνο οι χώροι αναπήρων, αλλά και τα πεζοδρόμια. Υπάρχουν γονείς με καροτσάκια, ηλικωμένοι και γένικα όλοι οι πεζοί που δεν πρέπει να περπατούν μέσα στον δρόμο για να παρκάρει ο καθένας μας στο πεζοδρόμιο. Όμως πρέπει να πούμε ότι και το κράτος δεν μερίμνησε να υπάρχουν επαρκείς χώροι στάθμευσης για τους οδηγούς. Όμως παρολαυτά δεν πρέπει να ξυπνά ο Κυπριακός Γάρος μέσα μας και να παρκάρουμε όπου μας κα.....νει κέφι αδιαφορώντας αν δυσκολεύουμε αφάνταστα άλλους συμπολίτες μας.

26 Απρ 2010

NICOSIA -QATAR PART III

ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ


ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟ ΑΡΑΒΟΥΡΓΗΜΑ

Ο θρήνος της Περσεφόνης

Η συγκροτημένη πολιτεία ετοιμάζεται με συνοπτικές διαδικασίες να επιτελέσει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της αισθητικής του τοπίου, της λειτουργικότητας της πόλης, της κοινωνικής συνοχής και υγείας και της χρηστής διοίκησης. Προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια κα επενδύσεις και προσφέροντας κρατική γη, προχωρεί στην κατασκευή έργου τεραστίων διαστάσεων στην είσοδο της Λευκωσίας, στο οποίο θα μπαινοβγαίνουν καθημερινά πολλές χιλιάδες επισκέπτες, εργαζόμενοι, πολίτες αυτής της χώρας και ξένοι. Με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα φυσικά, μιας και δεν έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες.

Μια πρώτη γεύση από το αραβούργημα πήραμε από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες.

Και προκειμένου να μην χάσουμε το κελεπούρι, τώρα που αδειάσαμε τα ταμεία, το έργο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και με συνοπτικές διαδικασίες. Και έστω και αν εμπλέκονται δύο δήμοι λέει, γεγονός που πιθανόν να δυσχεράνει τα πράματα, οι άδειες θα εκδοθούν γρήγορα για να προχωρήσει το έργο. Που σημαίνει, χωρίς μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Χωρίς κοινωνιολογική μελέτη, χωρίς συγκοινωνιακή μελέτη.

Το έργο αποφασίστηκε να γίνει χωρίς να γνωρίζουμε τους ακριβείς όρους επιτέλεσης του, αλλά ούτε και την έκταση του. Το σίγουρο είναι πως σε πρώτο στάδιο θα φαγωθεί η γειτνιάζουσα τεχνική σχολή. Στην συνέχεια, και αφού θα προκληθεί κυκλοφοριακό έμφρακτο στην είσοδο της πρωτεύουσας, αφού αποκλεισθεί το Πανεπιστήμιο, αφού αχρηστευθεί η όποια ανακούφιση θα προσφέρουν οι τρεις υπό κατασκευήν λωρίδες εισόδου-εξόδου στην Λευκωσία, μετά που θυσιάστηκαν χιλιάδες δένδρα, αφού «θρομβωθούν» και οι προσβάσεις στα νοσοκομεία και στο κέντρο της πόλης , τότε θα καταστεί ορατός ο κίνδυνος για το άλσος του Πανεπιστημίου, για το ίδιο το Πανεπιστήμιο και για το Διανέλλειο Σχολείο. Ένας κίνδυνος θανάσιμος.
Εγώ δεν λέω να μην γίνει το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Κατάρ. . Να γίνει κι ας γίνουν κι άλλα χίλια αφού καταφέραμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις. Αλλά η συγκροτημένη πολιτεία οφείλει να σέβεται τους νόμους της. Πρέπει πρώτα να γίνουν οι μελέτες στις οποίες αναφέρθηκα. Και να γίνουν σεβαστά τα πορίσματα τους. Να μην επαναληφθεί το λάθος των ανισόπεδων κόμβων της Λεμεσού, του ΤΕΠΑΚ , των «αναπτύξεων» κοντά στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, του αυτοκινητόδρομου, του αεροδρομίου που κατέστρεψε τον υγροβιότοπο της Αλυκής, του Ογκολογικού Κέντρου . Η σπουδή όμως και τα όσα ανακοινώνονται, με πείθουν ότι θα ακολουθηθεί η πεπατημένη.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει τις συμφωνίες που υπέγραψε στην δημοσιότητα για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Το υπουργείο και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος καθώς και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλή, οφείλουν να τοποθετηθούν πάραυτα. Το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι Δήμαρχοι Λευκωσίας και Αγλαντζιάς. Και κυρίως οι πολίτες. Τώρα. Και όχι εκ των υστέρων. Όχι όταν η αδηφάγος και αυθαίρετη πολιτεία θα έχει ολοκληρώσει ένα ακόμα έγκλημα .
Καταθέτω την άποψη μου έστω και αν γνωρίζω πως οι αγύρτες που λαθροβιούν στις παρυφές του πολιτικού αμοραλισμού θα βγουν αύριο να με κατηγορούν ότι είμαι εναντίον της συμφωνίας και της ανάπτυξης και της προόδου και των θέσεων εργασίας κλπ. Όπως έπραξαν και πράττουν αναφορικά με την στάση μου για τους κόμβους, το ΤΕΠΑΚ, το Ογκολογικό και το αεροδρόμιο. Αδιαφορώ. Διότι γνώμονας μου δεν είναι ο λαϊκισμός και οι πολιτικές σκοπιμότητες αλλά το συμφέρον του τόπου.

25 Απρ 2010

"H AΦΘΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ"NICOSIA-QATAR PART II

Ο τίτλος είναι απο το πέμπτο κεφάλαιο του βιβλίου του Θ.Κύρζη "Η βλακεία ως παράγων του ανθρώπινου βίου".
Το ξαναδιάβασα επ'ευκαιρία του προτεινόμενου έργου στην Λευκωσία απο το QATAR γιατί προσπάθησα να καταλάβω που οριοθετείται η βλακεία των κύπριων πολιτικών μας αλλά και των υπολοίπων μανδαρίνων των υπουργείων για να δώσω απαντήσεις στον εαυτόν μου σχετικά με την εξαθλιωμένη πολιτισμική μας κατάσταση.
"Αν οι άνθρωποι είχαν το μυαλό που χρειάζεται για να καταλάβουν ότι η ποσότητα καταστρέφει την ποιότητα ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος."Δέστε την αλόγιστη και ασυγκράτητη "ανάπτυξη" των τελευταίων χρόνων στη μακάρια νήσο μας και την υποβάθμιση τόσο της αισθητικής μας όσο και του αστικού μας χώρου.
"Το έργο που προτείνεται είναι ξένο στο λευκωσιάτικο ουρανό" δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Κωνσταντής Κωνσταντή σε μιά ήπιας μορφής κριτική στ' ότι πρόκειται να συμβεί.
Οι τέτοιου είδους "αραμπιές εκατομμυρίων", απο τον ομώνυμο τίτλο της Σημερινής 25/04/2010,αφήνει τον αναγνώστη να αντιληφθεί το μέγεθος του κουρελουργήματος που πρόκειται να ανοικοδομηθεί και το οποίο δεν θα συμβάλει διόλου στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου,αλλά το χειρότερο θα "διακοσμήσει¨με ένα άθλιο συγκρότημα ένα επι πλέον ξενοδοχείο και καταστήματα (ωσάν αυτά μας λείπουν),τα υπόλοιπα τα συμπληρώσαμε και έχουμε ανάγκη ακόμα μιά "ανάπτυξη" σε στύλ supermarket με μιά χλιδή όπως μας δίδαξαν τόσα χρόνια το αραβικοαμερικάνικο μοντέλο αυτών των πλουσίων χωρών της αραβικής χερσονήσου.
"Δυστυχώς"συνεχίζει ο Κύρζης,"όχι μόνο οι αμαθείς,που είναι φυσικό,αλλά και πολλοί μορφωμένοι,που είναι αφύσικο,ανάγουν σε ιδανικό τους την ποσότητα-η οποία,πάντως,ας το πούμε για ελαφρυντικό τους,υποθάλπεται απ'αυτή τούτη την ανθρώπινη φύση.Ο άνθρωπος είναι φύσει άπληστος και σαν να μην έφτανε αυτό,εξωθείται απο τα συμβαίνοντα γύρω του να γίνει και θέσει.Ομως αυτό το λάθος του,δηλαδή η άβουλη και πρόθυμη υποταγή στη συγκεκριμμένη επιταγή της φύσης,τιμωρείται μ'έναν βίο στεγνό και άχαρο,όπου όσο περισσεύει η ποσότητα τόσο σπανίζει η ποιότητα."
Μέσα απο το άγχος της κρίσης ήλθε η σωτήρια λέμβος του κρατιδίου,ως εξ'ουρανού δώρον να μας σώσει.Το σλόγκαν αυτό το χρησιμοποιεί τόσο ο Πρόεδρος της Μπανανίας όσο και οι υπουργοί του που θα περισώσουν με τα εισαγώμενα εκατομμύρια τους "αθλιους" τραπεζικούς λογαριασμούς μερικών μεγαλοεργολάβων.Το έργο,ανακοινώθηκε ότι για σκοπούς επιτάχυνσης των διαδικασιών θα κατακυρωθεί σε εργοληπτική (ες) εταιρείες "ανευ προσφορών".Η ίδια μας η κυβέρνηση ασελγεί εις βάρος της υφιστάμενης νομοθεσίας και τα υπόλοιπα αρνιά οι πολιτικοί μας,τα κόμματα και οι βουλευτές εσιώπησαν ως δια μαγείας.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΜΙΡΗ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ.
"Οι αιώνες κύλησαν,η ανθρωπότητα γνώρησε φρικαλέες εμπειρείες και μεγάλες τεχνολογικές προόδους,αλλά ο αριθμός των βλακών δεν ελαττώθηκε,μάλλον αυξήθηκε.Ο homo erectus εξακολουθεί πάντα και είναι homo copanus."
H πλούσια μας ιστορία δυστυχώς τίποτε δεν μας δίδαξε,ούτε έχουμε αφομοιώσει την ελληνικότητα μας γιατί έχουμε όλοι στραφεί στα ξενόφερτα μοντέλα που έχει μπουρδουκλώσει το μυαλό μας και δεν σκεφτόμαστε."Τα κενά βαρέλια και οι βλάκες κάνουν τον περισσότερο θόρυβο" είπε κάποτε ο Πλούταρχος.
Σε μιά προσπάθεια του κατανόησης της ανθρώπινης βλακείας,ο Ρομπέρτ Μουζίλ στο βιβλίο του "Περί βλακείας" λέει:
"Πρέπει επίσης να γίνει μιά διάκριση ανάμεσα στην αποτυχία και την ανικανότητα,την περιστασιακή ή τη λειτουργική,και τη μόνιμη ή την ιδιοσυστασιακή βλακεία,ανάμεσα στο λάθος και την έλλειψη νοημοσύνης.Αυτό είναι άκρως σημαντικό,διότι έτσι όπως είναι σήμερα οι συνθήκες ζωής,τόσο ακατάληπτες,τόσο δύσκολες,τόσο συγκεχυμένες,μπορεί εύκολα απο τις περιστασιακές βλακείες του ενός να προκύψει μιά ιδιοσυστασιακή του συνόλου.Αυτό οδηγεί εντέλει την παρατήρηση πέρα απο το πεδίο προσωπικών ιδιοτήτων:στην εικόνα μιας ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ."
Η πνευματικά ανήμπορη κυπριακή κοινωνία υπέκυψε στις προθέσεις του κράτους για δήθεν έξοδο απο την οικονομική κρίση χαραμίζοντας κρατική γη ενώ αδυνατεί εδώ και χρόνια να εκτελέσει έργα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό όπως το Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο,Εθνική βιβλιοθήκη,Αίθουσα συναυλιών,Εθνικό σύστημα συγκοινωνιακών μέσων,ακόμα και το ίδιο το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.Με το παραμικρό παγκόσμιο πρόβλημα καταρρέουν τα πάντα και αυτό δείχνει πόσο εξαρτώμενοι είμαστε απο τον τουρισμό.Ενα τουρισμό που προέρχεται απο τα χαμηλά στρώματα των ευρωπαικών χωρών που καταφέραμε να εισάξουμε τόσα χρόνια και να στεγάζουμε προσωρινά σε πανάκριβα ξενοδοχεία.Τόσο οι μεγαλοεργολαβομηχανικοαρχιτεκτονίζοντες ντεβέλοπερς όσο και το ίδιο μας το κράτος κατάστεψε στο βωμό της πρόσκαιρης ευμάριας το ίδιο μας το τοπίο, το ανθρωποποίητο και το φυσικό.Η ταυτότητα που αναζητεί ο ξένος περιηγητής είναι ανύπαρκτη και θα γίνουμε το ρετίκολο της οικουμένης.
"Μόνο δύο πράγματα είναι απέραντα:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία.Για το πρώτο δεν είμαι καθόλου σίγουρος." είπε κάποτε ο Αιστάιν.Ας ελπίσουμε ότι θα φωτιστούν μερικοί για να αποτραπεί αυτό το αίσχος.

24 Απρ 2010

QATAR-NICOSIA

Μεγάλη απορία με διακατέχει πως κανένας δεν αντέδρασε στο προτεινόμενο έργο που πρόκειται να γίνει στη Λευκωσία,πλην του προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.Το έργο αποτελεί κάκιστο παράδειγμα αρχιτεκτονικής αισθητικής με υπογραφή αράπικη,με γούστο χλιδής όπως μας έμαθαν οι πλούσιοι γύφτοι της ανατολής,ένα κουρελούργημα υψίστης επιδειξιομανικής διάθεσης που δεν έχει κανένα σκοπό παρά την υπερκατανάλωση,που δεν προσφέρει τίποτε άλλο παρά την ενίσχυση της πολεοδομικής καταισχύνης με υποφραφή όλων των μανδαρίνων της κυβάρνησης και των κομμάτων.
Το έργο είναι τόσο κακό που δεν τολμώ να βάλω φωτογραφία γιατί ντρέπομαι.
Χρησιμοποιείται δε απο την κυβέρνηση σαν "η σωτηρία" της κυπριακής οικονομίας αλλά ξεχνούν ότι ούτε Εθνική Βιβλιοθήκη έχουμε,ούτε Αρχαιολογικό Μουσείο,ούτε εθνικό συγκοινωνιακό σύστημα έχουμε,είμαστε εξαρτώμενοι απο τα πάντα και τους πάντες γιατί δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτε με την μεταφορά γκαζιού (τουλάχιστον ακόμα),πλήρως εξαρτημένοι απο το πετρέλαιο,μαρίνες ανύπαρκτες,και πλήρως εξαρτημένοι στον τουρισμό που με το παραμικρό παγκόσμιο πρόβλημα αμέσως τα πάντα βουλιάζουν.