16 Δεκ 2009

Ας κάμουν κι αυτοί τη δική τους ενημέρωση

Χαίρομαι ιδιαίτερα, όταν ακούγονται τέτοιες ξεκάθαρες φωνές υπέρ της σύντομης ομοσπονδιακής επανένωσης. Μας δίνουν κουράγιο, ότι ίσως πράγματι, υπάρχει ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου....

Μία επιστολή του Άκη Λόρδου στον Πολίτη:

***

Ας κάμουν κι αυτοί τη δική τους ενημέρωση

Οι γραφικοί ψευδοπατριώτες της ασυναρτησίας που εκατάντησαν την Κύπρο έτσι που την εκατάντησαν με τη μέθοδο της παραπλάνησης και του σκοταδισμού του λαού έχουν τώρα ξεκινήσει, οργανωμένοι όπως πάντα, ο ένας μετά τον άλλο, να πολυβολούν την έναρξη ενημέρωσης του λαού από την Κυβέρνηση για τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η ενημέρωση αυτή έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 1977 και το 1979, όταν την είχαν συμφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο μ. Σπύρος Κυπριανού αντίστοιχα.

Τι ενόχλησε τους θορυβώδεις και στενοκέφαλους δημαγωγούς της αναπαυτικής και ασφαλούς πολυθρόνας; Τους ενόχλησε το γεγονός που τώρα μόλις έχουν κατανοήσει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πράγματι επιδιώκει λύση, παρ' όλους τους μέχρι πρόσφατα παλινδρομικούς δισταγμούς του. Η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από δικοινοτική όπως ήταν το Σύνταγμα της ευλογημένης Ζυρίχης - όπως την εκατάλαβε μετά από 42 ολόκληρα χρόνια ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος - και δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από διζωνική (γεωγραφική) ομοσπονδία εφόσον έχουν μετακινηθεί όλοι οι Τ/Κ στον Βορρά από το 1974 και τίποτε δεν θα τους αναγκάσει να επιστρέψουν στα χωριά τους στο Νότο, μετά από 35 χρόνια.

Εκτός από τα προβλήματα της μετακίνησής τους, νέες δουλειές, νέα σχολεία κλπ., είναι πρώτιστα και ζήτημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, εφόσον δύο τρελοί από εδώ και δύο από εκεί μπορούν να αιματοκυλίσουν ξανά τον τόπο.

&nbsp... Και η διχοτόμηση που κρυφά ευαγγελίζονται οι εθνικιστές (όμοιοι των εθνικιστών του 1922 που έφεραν τη Μικρασιατική καταστροφή) των "καθαρών εθνικά λύσεων" από εδώ (και από εκεί) που όμως ακόμα δεν τολμούν να το πουν ολοφάνερα;

Αν τολμούν ας κάνουν και αυτοί τη δική τους "διαφώτιση και ενημέρωση" για τα υπέρ της ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ για να γίνει διάλογος και να σταματήσουν να πωλούν στο λαό τις πατριωτικές ανοησίες τους εναντίον της ομοσπονδίας.

Ας πουν ξεκάθαρα τι επιδιώκουν. Η διχοτόμησή τους πάντως θα κρατήσει μόνο για τη δική τους γενιά. Η επόμενη γενιά θα είναι υπήκοοι της Τουρκίας λόγω αλεξανδρεττοποίησης μέσω του ανεξέλεγκτου εποικισμού που θα είναι το αναπόφευκτο προϊόν της διχοτόμησης.


Δημήτριος (Άκης) Λόρδος
Κωδικός άρθρου: 916894

ΠΟΛΙΤΗΣ - 16/12/2009, Σελίδα: 14

www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=916894&-V=columns&-p

3 Δεκ 2009

Έγιανε...

Αναδημοσίευση χωρίς σχόλια.Είμαστε τελικά ένας τόπος ο οποίος ψάχνει πραγματικά τη συμβίωση και τη μόνιμη ειρήνη, ή έχουμε εθιστεί περισσότερο στη σύγκρουση και την εχθρότητα; Είμαστε ένας λαός που αναζητεί την ελπίδα και αναδεικνύουμε όλα όσα μπορούν να τη στηρίξουν, ή επιλέγουμε την καχυποψία η οποία καταντά μιζέρια;


Την περασμένη Δευτέρα όλα τα τηλεοπτικά κανάλια πήγαν να καλύψουν τη λειτουργία στον εορτάζοντα ναό του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα. Και αυτή τη φορά, όλα ήταν σχεδόν ίδια. Οι Τούρκοι «αστυνομικοί», οι έλεγχοι, οι Τουρκοκύπριοι πλανοδιοπώλες, η πικρία και η συγκίνηση των προσκυνητών. Όλα ήταν -σχεδόν- τα ίδια. Και λέμε «σχεδόν», γιατί σε μια γωνιά τα τηλεοπτικά συνεργεία εντόπισαν μιαν οικογένεια Τουρκοκυπρίων η οποία πήγε να προσκυνήσει τον Απόστολο Ανδρέα! «Είχαμε άρρωστο τον μιτσή, τον τάξαμε στον άγιο τζι΄ έγιανε. Γι΄ αυτό ήρταμε»... Κάπως έτσι τα είπε ο ηλικιωμένος κύριος που μίλησε στις κάμερες. Κείνη τη στιγμή, όποιαν αφετηρία κι αν έχουν οι απόψεις σου, δεν μπορείς παρά να συγκλονιστείς από την αναπάντεχη αυτή δήλωση. Ένας Τουρκοκύπριος δήλωνε ότι έταξε τον δικό του άνθρωπο, στον δικό μας άγιο. Ένας Τουρκοκύπριος πίστεψε ότι ο δικός μας άγιος, έγιανε τον δικό του άνθρωπο. Γι΄ αυτό και πήγε εκεί, με όλη την οικογένειά του, για να ευχαριστήσει και να τιμήσει τον άγιό μας.


Αν αυτό το περιστατικό δεν συνιστά μια χαραμάδα ελπίδας για το τι πραγματικά μπορεί να συμβεί σε αυτό τον τόπο αν καταφέρουμε κάποτε εμείς οι άνθρωποι να παραμερίσουμε τα παιχνίδια όλων των εξουσιών, τότε τι συνιστά; Αν αυτό το περιστατικό δεν δείχνει ότι πολλά πράγματα είναι λιγότερο μαύρα απ΄ όσο μας τα παρουσιάζουν, τότε τι δείχνει; Κι αν, σε τελική ανάλυση, ο αισιόδοξος άνθρωπος δεν αρπάζεται από αυτά τα μικρά και ανθρώπινα για να προχωρήσει, τι περιμένει; Να τον σώσουν οι πάσης φύσεως απατεώνες της κάθε εξουσίας που το πρώτο και μόνο πράγμα που σκέφτονται είναι το τομάρι τους;


Κι όμως, στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο περιστατικό πέρασε στα ψιλά και αφού προηγήθηκαν όλα όσα εδώ και χρόνια έμαθαν να λένε οι δημοσιογράφοι. Σιγά μην αναδείκνυαν ένα θέμα που συνειρμικά έστω παραπέμπει στη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης σε αυτό τον τόπο.


Η ουσία παραμένει μία: Ο Τουρκοκύπριος και η οικογένειά του πήγαν στον Απόστολο Ανδρέα για να τον ευχαριστήσουν που έγιανε το παιδί τους. Κι ίσως η επόμενη ευχή στον άγιο είναι... να γιάνει κι όλους εμάς.

Κωδικός άρθρου: 913043

ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/12/2009, Σελίδα: 6